Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i użytkowali owoce kawowca. Jednakże wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, żeby zdobyć przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych artykułów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. z czego korzysta barista Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też porządnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film